De sundhedsmæssige fordele ved at dyrke gymnastik

gymnastik træning i hjemmet - vælg den rigtige gymnastikmåtteDer er mange fordele ved at deltage i gymnastik for folk i alle aldre – men hvilke sundhedsmæssige fordele er der ved at dyrke gymnastik? Er gymnastik lidt gammeldags eller en træningsform som stadig er relevant her i 2022? Lad os prøve at se lidt nærmere på nogle af de mange fordele som det kan give dig at dyrke gymnastik et par gange om ugen. Enten hjemme i stuen alene, eller som holdsport sammen med andre.

Læs mere om Hvad er gymnastik?

1. Forebyggelse af sygdomme
Ved at deltage i moderat gymnastiktræning regelmæssigt reduceres risikoen for at udvikle sundhedsrelaterede sygdomme som astma, kræft, fedme, hjertesygdomme og diabetes. Gymnastik tilskynder til en sund kost, regelmæssig motion og en afbalanceret livsstil. Gymnastiktræning hjælper med at opbygge stærke knogler hos børn og kan mindske risikoen for at udvikle osteoporose senere i livet. Både børn, teenagere, voksne og ældre kan høste de sundhedsmæssige fordele ved at deltage i gymnastik.

2. Forbedrer udviklingen af motoriske færdigheder og fremskynder indlæringen
I gymnastiktræning lærer atleterne at falde strategisk og foretager hele tiden små justeringer i bevægelserne. Disse konstante justeringer gør det muligt for gymnasterne at blive mere bevidste om bevægelser og deres konsekvenser. Dette forbedrer koordinationen og fremskynder indlæringen af finmotoriske færdigheder.

3. Øget fleksibilitet
Der bruges meget tid på at forbedre fleksibiliteten i gymnastiktræning. For konkurrencegymnaster betyder dette at forbedre spring og spring. For fritids- og voksengymnaster handler det om at forbedre muskelgruppernes fleksibilitet for at forebygge skader. Jo mere fleksible en persons muskler er, jo mindre sandsynlighed er der for at overanstrenge eller rive en muskel over i forbindelse med hverdagsopgaver.

4. Disciplin
Gymnastiktræning lærer disciplin til atleter fra en ung alder. Atleterne skal være i stand til at tage imod rettelser fra deres trænere og anvende dem selvstændigt; de skal også være i stand til at fortsætte med deres program på egen hånd, når en træner arbejder med en anden atlet. Gymnasterne lærer at have disciplin og engagement til at deltage i undervisningen hver gang. Desuden får gymnasterne beslutsomhed til at overvinde frygt for at opnå nye færdigheder.

Læs mere om valg af gymnastikmåtte

5. Forbedrer koncentrationen
Gymnastik er med til at forbedre fokus hos unge og voksne. Gymnastikopgaver kræver et højt koncentrationsniveau for at mindske risikoen for skader. Forbedret koncentration og fokus kommer fra den selvstændige tænkning og de problemløsningsfærdigheder, der udvikles, mens man lærer en ny færdighed eller løser en vanskelig opgave. Nye færdigheder og vanskelige opgaver er relative for hver enkelt person, så forbedringer i fokus og koncentration kan ses på alle niveauer af gymnastik. En forbedring af koncentrationen kan også forbedre en persons kognitive funktion og hukommelsesfærdigheder.

6. Forbedrer styrken
Gymnastiktræning lægger vægt på kropsvægtstyrke for at forbedre kernestyrke, reflekser, muskeludvidelse og -bøjning i hele kroppen samt balance. Gymnaster er nogle af de stærkeste atleter i verden, og styrketræning i gymnastik kan hjælpe med at tone alle muskler og hjælpe med at mindske kronisk muskelømhed og smerter.

7. Fordele ved graviditet
Moderat gymnastiktræning kan forbedre den mentale sundhed og søvnkvaliteten hos gravide kvinder. Forskning af Kocsis et al. viser, at der var et signifikant fald i angst og stress hos en gruppe gravide kvinder, der deltog i gymnastik, i forhold til dem, der ikke gjorde det. De beviste også, at gymnastik mindsker rastløs søvn, kronisk træthed og søvn om dagen hos gravide kvinder. Gruppen af kvinder, der slet ikke deltog i gymnastik, viste ingen positive resultater.

8. Sunde livsstilsvalg
Unge, der deltager i konkurrencegymnastik, er mere tilbøjelige til at træffe gode livsstilsvalg. dette skyldes den travle tidsplan, som gymnastiktræning kræver ud over skolegang. Gymnastik skaber også mere
mentalt sunde børn og kan øge selvværdet.

9. Tidsstyring
Det er en almindelig foreteelse, at gymnastikere med topresultater også er studerende med topresultater. Det skyldes, at gymnastik lærer de unge mennesker tidsstyringskompetencer. Elever, der er involveret i gymnastik, skal typisk planlægge deres uger på forhånd. Voksne, der deltager i gymnastik som børn, er generelt bedre til at styre deres tid senere i livet end dem uden gymnastik erfaring.

Gymnastik er en sund træningsform og noget som langt flere burde dyrke.