Er det sundt at løbe? Hvad siger undersøgelserne?

Løb er efterhånden blev en af de mest populære typer form træning her i 2021. Især efter at diverse fitness og motionscentre er lukket, er det sket en stor stigning i antallet at løbere på de danske veje og stier. Men er det nu engang så sundt at løbe og hvad skal man være opmærksom på hvis du selv overvejer at komme i gang med løbetræningen?
I 2019 lavede Århus universitet en større undersøgelse hvor de testede hvad der gav flest skader, om det var den gruppe der løb lange løb i stille tempo, eller dem som løb korte ruter i langsomt tempo. Den gruppe som oplevede flest skader var dem som deltog i gruppen med de lange løb. Det betyder at det som udgangspunkt er mere sikkert at løbe korte, men hurtige løb, frem for lange langsomme løb.
Den typiske fejl mange laver når de starte med løbetræningen er at ligge for hårdt ud i starten. Problemet med løb, er at din kondition hurtigere bliver trænet end dine muskler og led, så selvom det måske følges nemt at løbe en tur på 10km, så er det ikke sikkert dine led helt er klar til det endnu, og så er det skaderne begynder at dukke op. Kan ting som massage hjælpe mod skader, eller er det noget som skal bruges efter skaden er sket?

Læs også: Kan du minimere skader med massage?

Typiske løbeskader

Men hvad er det så for nogle skader man typisk vil opleve når man starter ud med løbetræning? Nu er det heldigvis langt fra de fleste som kommer til at opleve skader eller gener i forbindelse med løb, men dem som gør bliver normalt ramt af problemer som eksempelvis:

  • Irritation i sener under foden
  • Løberknæ som giver smerter på ydersiden af dit knæ.
  • Betændelse i akillessenen bag anklen
  • Skinnebensbetændelse og dertil hørende smerter på indersiden af skinnebenet.

Normalt opstår disse problemer fordi du enten starter for hårdt ud med træningen, f.eks. ved at du øger farten eller afstanden du løber for hurtigt. Normalt plejer man at sige maks 10% forøgelse om ugen, hvis du skal minimere chancen for skader. Men for nogle er selv de 10% for meget.
Løb er en sportsgren som belaster kroppen en del. Du bruger de fleste af kroppens muskler når du løber, hvilket mange helt nye løbere nok kan nikke genkendende til, når de dagen efter deres første løbetur, vågner op og er øm i hele kroppen. Det store problem med i løb, i forhold til f.eks. cykling, svømning eller gymnastik, er de mange stød du får i kroppen hver gang du lander efter et skridt. Dette kan dog afhjælpes lidt med godt fodtøj. Massage kan være en hjælp til at løsne op for ømme muskler og led, men typisk vil det ikke have den store betydning mod at forhindre skader. Til nogle former for smerter kan massage dog efterfølgende være en lille hjælp.

Læs også: Er gymnastik en sund form for træning?

Er løb sundt?

Men er det sundt at løbe eller er det bedst helt at holde sig fra denne sport? Løb er som udgangspunkt sundt lige som de fleste andre typer af sport. Det gode ved løb, er jo netop at du bruger en så stor del af kroppens muskler og du får pulsen godt op. Noget som generelt er godt for ens helbred. Hvis du har udstyret i orden, og ikke starter for kraftigt ud, så er løb en glimrende sport, og netop det du jo nærmest bare skal uden for døren i et par gode kondisko, for at du kan komme i gang er med til at gøre løb til den mest populære sport i Danmark.
Desværre ser vi bare alt mange presser dem selv for hårdt når de kommer i med at løbe, f.eks. ved at tilmelde sig et maraton 6 måneder ud i fremtiden og den slags.
Her kan man så begynde at diskutere om hvor sundt det er at løbe. For de fleste vil maraton løb, ultraløb og den slags være en for hård belastningen for kroppen og slide for meget på led og knogler. Er man over en årerække langsomt blevet trænet op til den slags, er det dog ikke helt så slemt. En anden god ide, kunne være at kombinere løbetræningen med andre former for ikke konditions relateret træning. Her kunne gymnastik, yoga eller styrke træning være et godt valg.

Købe træning, gymnastik på en Airtrack eller fitnesstræning - hvad er bedst?