Stadig problemer med sprøjtegifte på marker

by admin on 20. oktober 2012

Når vi ser den velkendte marksprøjter køre omkring ude på marken tænkte de fleste af os stadig – øv mere forurening ned i vores drikkevand, fiske død i vandløb osv. og ser vi på statistikkerne over brugen af sprøjte gifte fra f.eks. marksprøjterer på markerne udgør dette desværre stadig en meget stor del af forureningen i Danmark.

Læs også om giftige stoffer i baby produkter – Giftstoffer i populære baby produkter

Den gode nyhed derimod er at de gifte man sprøjter med nu om dage heldigvis ikke er så skadelige som dem man brugte for blot 10 år siden. Dette emne er noget som der stadig forskes en del i, både biologisk hvor man se på andre muligheder for bekæmpelse af skadedyr som f.eks. ved at gensplejse planterne så skadedyrene ikke længere bryder sig om dem. Problemer med dette er at vi endnu ikke helt ved hvordan det vil påvirke naturen på længere sigt.
Den anden løsning er kemisk og går ud på at man konstant udvikle mere miljø rigtige sprøjtegifte som ikke skader vores grundvand og bække i samme grad. Problemet med disse er at der så enten skal bruges en større mængde eller sprøjtes hyppigere i stedet. Ved hyppigere sprøjtning, med mindre mængder, siver giftstofferne ikke så langt ned i jorden, men det betyder at marksprøjter skal kører mere hyppigt, som igen betyder en større regning til bondemanden.

Det er vigtigt at vi til disse typer af moderne marksprøjter sørger for at udvikle produkterne så de skader naturen mindst muligt, men vi bør samtidig have prisen med i overvejelserne. Hvis en marksprøjte der kan mindske udledningen af skadelige stoffer koster 20-30% mere end en almindelige marksprøjte men ikke giver landmanden mulighed for at spare penge eller optimere sin forretning vil der næppe blive solgt mange af disse uden større tilskuds ordninger. Så lige som med alt andet inden for landbrug gælder det om at holde prisen nede når der skal forskes i produkter der kan bidrage til et mere grønt og miljø rigtigt landbrug. Danske Danfoil der sælger marksprøjter og andre typer af landbrugs maskiner har bestemt også disse tiltag med i baghoved men ofte kan det være rigtigt svært at lave et godt miljø rigtigt produkt til samme pris som de mere skadelige muligheder og hvis staten skal ind og yde tilskud vil det både være en dyr omgang og samtidig være med til at skabe en unaturlig konkurrence for de andre producenter.

Previous post:

Next post: