Almindelige ting som man ikke bør smide i sin affalds container

Containerudlejning til affalds containereEr du en af de mange danskere, som ikke stadig ikke ved hvordan du bortskaffer dit gamle plasma tv? Ofte ser man stadig folk som blot smider det i en affalds container på lossepladsen, stiller det ud til storskrald eller på anden måde bortskaffer det på en ikke miljøvenlig måde. For at gøre jer lidt klogere på den slags problemer, kommer her en oversigt over hvordan i bedst mulig slipper af med dagligdags affald, som måske i første omgang lyder ret ufarlig. Ofte er det relativt nemt at komme af med, uden at skal have et i en special container via containerudlejning eller lignende.
Ikke sikker på hvad du skal gøre med dit gamle plasma-tv? At forlade det på forkanten for skraldespanden at afhente kan virke som den mest fornuftige ting at gøre, men det er bestemt ikke den mest miljøvenlige løsning. Vi viser dig, hvordan du skal slippe af med husholdningsaffaldet, så du ikke efterlader et giftigt – eller ligefrem direkte radioaktivt fodspor. Det samme gælder visse typer af medicin, men da det meste her kan bortskaffes på almindeligvis, er dette produkt ikke med på listen. Se også vores indlæg om Special containere til medicin. Men lad os ligge ud med et ganske almindeligt produkt som mange blot smider ud – nemlig motorolie.

#7 Motorolie

Hvad mange ikke ved, er at det faktisk er ulovligt blot at hælde sit motorolie (eller de fleste andre typer af olie for den sags skyld) ned i afløbet eller ud i jorden. Grunden til dette er, at hældning af motorolie ned i vasken eller toilet kan reducere effektiviteten af ​​rensning af spildevandet. Motorolie som bliver hældt ud i jorden, kan også skade vores drikkevand eller forurene jorden i lang tid. F.eks. kan en liter motorolie forurene 1 million liter drikkevand.

Den eneste rigtige og lovlige måde at slippe af med motorolie er at hælde den i en ren plastbeholder, gerne med et stramt låg og bringe det til et sted, der er villigt til at tage i mod det – f.eks. lossepladser, genbrugscentre, bilservice Stationer og visse bilværksteder.

En vigtig bemærkning er, at din motorolie ikke blandes med noget andet – såsom maling, benzin, opløsningsmidler eller kølevæske æske – da det gør det uegnet til genbrug.

#6 Maling

Oliebaserede maling, muremaling, lakker og andre malingrester er også kvalificeret som farligt affald fra husholdninger, fordi de indeholder kemikalier, som kan være skadelige for mennesker, dyr og miljøet. Derfor bør man aldrig smide maling i sin affalds container, i afløbet eller ud i jorden.

Fyldte dåser af maling skal returneres til købsstedet, eller du kan donere overskydende maling til en skole, forening eller andre steder hvor de ofte står og mangler rest maling.

vandbaserede malinger betragtes ikke som farlige, så denne type maling kan nemt bortskaffes i din almindelige skraldespand eller affaldscontainer. Når du smider det ud, skal du dog sørge for at låget er tæt og der ikke er rester af maling på bøtten/låget. Derfor forhindre du at dyr som f.eks. katte kan komme i malingen.

Bortskaffelse af farligt affald i en container

#5 Elektronik

Gamle tv’er, dvd-afspillere, videobåndoptagere, stereoanlæg, kassettebånd, cd-afspillere, mobiltelefoner, vækkeure, videokameraer, stationære computere, laptops, printere, spille konsoller, Ipads… produkter som mange har opbevaret i sin kælder eller på loftet. Mange af de elektroniske komponenter i disse typer af elektronik er faktisk gifte og bør derfor afleveres på din lokale genbrugsplads. F.eks. er der i mange af disse typer af elektroniske apparater tung metaller som f.eks. bly.

Den mest miljøvenlige måde at bortskaffe elektronisk affald på er at donere det til genanvendelse eller slippe det af i et genbrugscenter. På de fleste lossepladser, finder man også special containere til netop denne type affald.

Nogle typer af elektronisk affald, som f.eks. din mobil telefon er stadig penge værd. Her er der visse hjemmesider som gerne modtager den slags produkter og vil endda ofte betale dig lidt for det. Hvem skulle have troet af en 6 år gammel mobiltelefon var noget værd? Gider man ikke at deje med det, så ned på den lokale genbrugsplads og smide det i containeren til elektronik.

#4 batterier

De fleste af os ved efterhånden at batterier ikke er noget man blot smider i skraldespanden. F.eks. reklameres det ofte på tv, om at batterier skal bortskaffe på en miljø rigtig måde.
Forskellige typer batterier skal bortskaffes på forskellige måder, men ingen af ​​disse måder omfatter at kaste dem i skraldespanden. Genopladelige batterier (herunder nikkelcadmium, nikkelmetalhydrid, små forseglede blybatterier og lithiumionbatterier) kan genbruges, derfor er der også opsat små batteri containere ved f.eks. beholdere til genbrugstøj eller på lossepladsen.

Blysyre bilbatterier indeholder ætsende og giftige kemikalier, der er meget skadelige for miljøet, hvilket gør dem ulovlige til at kassere i affald eller genbrugsplads. Disse kan være lidt besværlige at bortskaffe korrekt.

De fleste andre typer af batterier skal blot afleveres på lossepladsen, i de containere er opsat til batterier. Kan man ikke lige finde en batteri container, så kontakt en opsynsmand på pladsen og høre nærmere om hvor de skal afleveres.

#3 lyspærer

Fluorescerende pærer og lysstofrør, indeholder ofte en mindre mængde af kviksølv som frigives hvis pæren går i stykker. Det samme gælder almindelige pærer, men er indholdet af kviksølv ofte noget højrer. Derfor bør man ikke blot smide pæren i skraldespanden eller i en standard container på genbrugspladsen. Ofte finder man special containere til batterier, ellers spørg på genbrugspladsen hvor du skal aflevere dem.

#2 Røgdetektorer og røgalarmer

For det første skal du bestemme hvilken type røgdetektor du står og skal af med. Ioniseringskammerets detektorer (ICSD’er) indeholder som regel, en lille mængde ioniserende stråling for at opdage tilstedeværelsen af ​​røg. På grund af dette radioaktive materiale, er ICSD’er kategoriseret som farligt stof, og bør dermed ikke blot smides ud med husholdningsaffaldet.

Fotoelektriske røgdetektorer, som bruger en almindelig foto sensor og lysstråle til at detektere røg, og indeholder dermed ikke radioaktivt materiale. Dermed kan de bortskaffes på samme måde som andet elektronisk affald. Ofte finder man en container eller lokale til disse produkter på sin lokale losseplads.

#1 kviksølvtermometre

Disse gamle old-school glas termometre, som mor i sin tid brugte til at tage din temperatur med, er efterhånden blevet erstattet af elektroniske versioner. Dog finder man stadig i mange hjem, i kældre og loft disse gamle modeller.

Et gennemsnitligt kviksølvtermometer indeholder cirka 500 milligram kviksølv, hvilket kan være sundhedsfarligt, hvis termometeret ved et uheld bliver brudt. Kviksølv er en potent nervegift, der især udgør en alvorlig risiko for gravide kvinder og børn, da kviksølv kan skade et ufødt barn eller en ung barns nervesystem.

Derfor bør kviksølvtermometre og termostater bortskaffes i den rigtige container på genbrugspladsen. Igen er man i tvivl, spørg en opsynsmand hvor du skal gøre af disse genstande.

Stor man med en større mængde af andet husholdningsaffald, så kan man med fordele kontakte et firma som har containerudlejning og leje en affalds container til disse ting. Sørg dog altid for at de ting som er beskrevet her på siden, ikke ender i den container.